De afgelopen weken gingen we op tal van locaties in gesprek over de toekomst van de plek waar we wonen, werken, leven. In deze nieuwsbrief blikken we terug op deze gesprekken en vooruit naar de volgende stap op weg naar de omgevingsvisie Loon op Zand 2040.
Bij elkaar spraken we bijna 400 inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Op bewonersavonden in ’t Maoske, de Gildenbond en de Wetering. Bij toevallige ontmoetingen op de markt, bij het busstation of de supermarkt. Bij de jongereninloop in Crossroads en de Kuip. Bij de soepmiddag in de Pannehoef of de handwerkmiddag in de Rode Loper. Bij de Dag van de Ondernemer of bij bijeenkomsten voor eigenaren van accommodaties voor toeristen. Of bij een van de vier thematische workshops voor maatschappelijke organisaties. Om een compleet beeld te krijgen van wat er leeft in de Loonse samenleving, vroegen we veel verschillende mensen en partijen naar hun kijk op de toekomst van hun omgeving.
Ideeën en argumenten voor en tegen
Bij sommige bijeenkomsten viel de opkomst wat tegen. Dat deed gelukkig niets af aan de sfeer en de bereidheid van mensen om mee te praten. Er kwamen dan ook allerlei ideeën langs. Van een ‘witte fietsen’-plan tot gezamenlijke woonkamers voor ouderen. Van een filmzaal voor jongeren tot horecagelegenheden in Loon op Zand. Van wonen dichtbij de winkels in Kaatsheuvel tot een hondenlosloopgebied in De Moer. We verzamelden niet alleen de ideeën, maar ook de argumenten voor of tegen deze ideeën. Hiermee kunnen we de ideeën vertalen naar doelen voor de omgevingsvisie.
Hoe verder?
De ideeën en argumenten van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn de basis voor de visie. Daarom is de eerste stap om ze vast te leggen in een verslag. Medio januari publiceren we dit verslag en een samenvatting ervan. Hierna filteren we een rode draad uit alle gesprekken en brengen we in kaart welke dilemma’s er zijn. Op basis van eerste denkrichtingen voor deze dilemma's maken we een visie op hoofdlijnen. Deze bespreken we met inwoners en maatschappelijke organisaties. Als alles goed gaat doen we dat nog voor de zomer van 2023. Hierna hebben we alle ingrediënten om de omgevingsvisie op te stellen.
|