Nieuws

Loon op Zand 2040: in gesprek over de omgevingsvisie

Geplaatst op

Afgelopen vrijdag gingen we in gesprek over de omgevingsvisie met bezoekers van de markt in Loon op Zand en in Kaatsheuvel. Tussen een zak eierkoeken en een pond kaas namen mensen uitgebreid de tijd om hun ideeën te delen over woningbouw, parkeren, recreatie en nog veel meer. Ook meepraten? Dat kan deze week al: dinsdagavond online aan je eigen keukentafel of donderdagavond in ’t Maoske.

 

Hoe zie jij jouw omgeving?

Over deze vraag spraken we zo’n 100 bezoekers van de ochtendmarkt op het Oranjeplein en de middagmarkt op het Anton Pieckplein.

Markt Loon op Zand

Op de markt in Loon is een gesprek over de omgevingsvisie allesbehalve saai.

Wethouder in gesprek met inwoner

Ook wethouder Louis Laros was benieuwd naar de mening van bewoners.

Markt Kaatsheuvel

Tussen de buien door was er ’s middags in Kaatsheuvel volop animo voor een gesprek met de gemeente.

 

Ook meepraten?

Vanavond nog kan je thuis via een online bijeenkomst meepraten over de vraagstukken van de omgevingsvisie. Je ontvangt dan een mail met een link naar de bijeenkomst. Ervaring met online vergaderen is niet nodig.

Natuurlijk kan je ook live meepraten. Donderdagavond ben je welkom in Partycentrum ‘t Maoske. Vanaf 19:30 uur staat de koffie klaar en om 20:00 start het programma. Aanmelden is niet nodig. Maandagavond 28 november zijn we in de Gildenbond en dinsdagavond 6 december in de Wetering. Bekijk hier het volledige programma.

 

Wat doen we met de ideeën van inwoners en organisaties?

Dat is een belangrijke vraag. Niemand kent onze gemeente beter dan de mensen die er wonen of werken. De omgevingsvisie gaat ook nog eens iedereen aan. Dat vinden we goede redenen om bewoners, bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties te vragen om mee te doen. Maar landen de ideeën van al die mensen en partijen die meepraten rechtstreeks in de omgevingsvisie? Het antwoord luidt: Meestal niet rechtstreeks, maar zonder die ideeën kunnen we geen goede omgevingsvisie maken. We leggen uit hoe dit zit:

Stap 1: Waarover gaat de omgevingsvisie

Deze zomer zetten we de eerste stap: we hielden een enquête onder inwoners en spraken allerlei organisaties. Zo verzamelden we de belangrijkste vraagstukken en dilemma’s voor de omgevingsvisie. Je leest ze terug in de zogenaamde uitgangspuntennotitie. Daarin staat waar de omgevingsvisie over moet gaan.

Stap 2: In gesprek over ideeën

Op dit moment zetten we de tweede stap: samen met inwoners en organisaties goede oplossingen bedenken voor de vraagstukken uit stap 1. Waar is ruimte voor woningbouw? Hoe hoog mogen appartementencomplexen worden? Wat is nodig voor de bereikbaarheid van de natuurgebieden? Soms stellen we de vraag letterlijk, soms helpen we een handje met een eigen idee. Het gesprek hierover geeft aan wat mensen belangrijk vinden en waarom. En precies dát is wat we nodig hebben voor de visie!

Stap 3: Ideeën en argumenten vertalen naar doelen

De omgevingsvisie bevat straks vooral doelen. Deze zijn vaak wat algemener geformuleerd dan de ideeën uit de gesprekken. Nu we weten wat mensen belangrijk vinden en waarom, kunnen we typisch Loonse doelen maken: doelen die verwoorden wat de samenleving belangrijk vindt over onderwerpen die hier spelen.

 

Een voorbeeld

Een aantal vraagstukken gaat over groen in de wijk. Tijdens de bijeenkomsten horen we dat in de ene buurt kinderen in de zomer nauwelijks buiten spelen, omdat het te warm is op straat. Bomen die voor schaduw zorgen zijn daar een prima oplossing. In enkele andere buurten staat de straat vaak blank als het flink regent. Daar helpt een meer open en groene bestrating van de parkeerplaatsen, zodat water kan weglopen. Veel bewoners vinden het belangrijk dat het groen er netjes uitziet. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen om de natuur in de wijk. Met deze ideeën onder de arm, wordt het doel in de visie: groen in de wijk ziet er goed uit en moet bijdragen aan meer beweging, minder wateroverlast en/of meer natuur. De functie van het groen verschilt per buurt. Dit doel wordt leidend bij de herinrichting van een straat of de bouw van een nieuwbouwwijk.

 

Je leest meer over de aanpak bij de vragen en antwoorden op de loonopzand2040.nl. Staat jouw vraag er niet bij of vind je het antwoord niet duidelijk? Laat het ons weten via info@loonopzand.nl.

Als alle activiteiten om mee te praten achter de rug zijn, maken we een samenvatting van de gesprekken. Deze publiceren we op onze website en via de nieuwsbrief. We vragen dan ook om het te laten weten als we iets belangrijks over het hoofd hebben gezien.

|

Aanmelden nieuwsbrief

loonopzand
2866